tisdag 31 mars 2009

Jakten på den perfekta sushin

Under de senaste 3 månaderna har jag hunnit frossa i sushi på lite olika restauranger. Min personliga favorit just nu är Sushi Yama på Cenitalstationen i Stockholm. Mest för att det är så enkelt att få en god sushibit medan jag väntar på de (förbannade) tågen.

East Restaurant & Bar, Stureplan 13, Stockholm
East har en lyxig sushitallrik på ungefär 25 bitar (kostar ca 370 kr), vilken är perfekt att dela med en god vän. Både sashimibitar, Nigri och Makirullar finns på tallriken samt en del lösa röror. Ett högt pris i kombination med en något undermålig service gör att East inte är en av mina favoriter.

Roppongi, Hantverkargatan 76 C, Stockholm
Troligen ett av Stockholms bäsat Sushiställen. Bra service, mysig lokal, fantastiskt god sushi och ett förhållandevis överkomligt pris. Webbsida: http://www.roppongi.se/

Pong, Kungsgatan, Stockholm
Typisk lunchsushi, inget särskilt utmärkande på något sätt. Bra priser, men för samma pengar går det att få bättre sushi.

Sushi Yama, Centralstationen, Stockholm
Troligen ett av Stockholms mest prisvärda sushiställen samtidigt som det är otroligt enkelt att missa. Trevlig personal, bra läge för den som reser, mycket bra sushi. Liten provapåtallrik kostar 39 kr.

Izakaya Koi, Lilla Torg 5, Malmö
En av Malmös lyxigaste sushirestauranger och dyrt pris (10 bitar för 195 kr) gör att jag hade höga förväntningar på god sushi. Men blä - vilken besvikelse stället var! Av de 10 bitar jag betalade för var det bara hälften som gick att äta. En av dem spottade jag til loch med ut igen. Och jag är inte speciellt kräsen. Kocken hade säkert höga ambitioner; olika frön, purjoringar, sojasorter, såser och massor med annat "mök" låg ovanpå bitarna som var av besynnerliga fisksorter. Men var fanns fräscheten, de goda råvarorna och de rena smakerna? Nä, blä. Hellre äter jag en Fiskburgare på Donken. Webbsida: http://www.koi.se/

Lemongrass, Grynbodgatan 9, Malmö
Riktigt bra sushi på en lyxigare asiatisk restaurang. Rätt dyra priser dock - 4 bitar till förrätt kostade runt 80 kr.

Ikizukuri Sushibar, Skomakaregatan, Malmö
Fantastiskt god sushi, rent och snyggt samt en mycket trevlig kock som gärna småpratade om sushikonstens små knep medan han rullade perfekta små risbollar! Hit kommer jag definitivt gå igen om jag åker tillbaka till Malmö och kanske är detta det bästa sushiställe jag varit på under våren! Shushi Medium inkluderade lax, räka, tonfisk, makirulle och smörfisk (favoritbiten). En 11-bitars inkl. soppa och the kostar ca 85 kr. Webbsida: http://www.ikizukuri.com/

Depå sushi, Mäster Samuelsgatan, Stockholm
Underbart goda bitar som smälter i munnen, bra priser, gott the.

Sandae me Kato, St Paulsgatan vid Mariatorget, Stockholm
Ljuvligt god sushi, dessutom en intressant och annorlunda lokal - det är som att kliva in i en annan värld, ett eget litet sushi-Narnia. Bra priser, en 12 bitars sushi kostar runt 100 kr.

4 kommentarer:

Malin sa...

Nästa gång du är i stan, ring, så går vi och äter sushi på sushistället som ligger alldeles brevid där vi bor (Tezukuri sushi). Gott och fina bitar!

@enga sa...

Ikizukuri finns väl i Linköping också, om de inte har konkat. Vid trädgårdstorget, "gamla 3-butiken"... Också en mycket pratsam kock, och god sushi. :-)

Karin sa...

Malin: Det vore jättekul att komma och hälsa på er! Ni har ju ny lägenhet och allt ju! Kram.

Karin sa...

@enga: Vad sägs om att vi tar och kollar efter om Ikizukuri liger kvar i Linköping och om kocken är lika pratsam fortfarande?