onsdag 2 september 2009

Bergvärmeborrning

September inleddes med två dagars bergvärmeborrning. Det var en hel del saker som radades upp utanför huset - lastbil, containers, arbetarnas bilar - å så en stor borrigg på baksidan!

Måndagen inleddes med att försöka borra ner till berget. Motala är en lite knepig plats att borra i, eftersom det generellt är väldigt långt till fast berg (och det kostar ca 500 kr per meter att borra eftersom det måste vara massa foderrör). Det finns registrerade resultat på allt från 70 cm till 90 meter i vårt närområde. Vi hade sådan tur att det faktiska djupet var exakt samma som det vi kalkylrat med!

Efter den lyckade inledningen verkade det som om vår tur var slut. Extremt stort vattenflöde i berget gjorde att "borrdrängarna" (som deras chef så snällt kallar dem) var mycket pessimistiska att kunna borra så långt som behövdes för att värma vårt hus. Eller ens i närheten. Så plötsligt i slutet av dag ett stod vi inför den mycket kostsamma risken att att få borra två hål. Dessutom utfärdades ett strikt förbud att vistas utomhus i närheten av container eller borrigg (det stora vattentrycket gjorde att anläggningen kunde "explodera").

Dag två verkade vattnet ha sinat, för plötsligt gick det riktigt bra att borra. Till och med så bra att vi kunde få borrhålet att bli 18 meter djupare än vad som var sagt från början. Lättnaden var enorm!

Det känns fantastiskt att uppvärmningen snart är fixad inför vintern. Minns fortfarande hur det kändes att oftast vakna i ett hus som var 16-17 grader varmt. *urk*


Den svarta slangen var tydligen väldigt farlig om vattentrycket var högt. Det finns fall där den slitit sig och slagit sönder både hus och bilar.

Mycket geggamojja blev det på tomten... huset och taket spolade dom av med högtrycksslangen med jämna mellanrum.
Foto: Egna

Inga kommentarer: